A kult márka második eljövetele – Vexed Generation

Visszatért a kilencvenes évek meghatározó streetwear márkája. A Vexed Generation egy új kapszulakollekcióval gondolja újra 25 évvel ezelőtti alkotásait.

„You put up a camera, we put up a collar.” jelmondathoz hűen a Vexed Generation nem egyszerű divatmárkaként jött létre. A növekvekvő kamerás megfigyelés, környezetszennyezés, politikai elégedetlenség ellenreakciójaként egy dühös, fiatal generáció állásfoglalása volt.

Joe Hunter és Adam Thrope tervezőpáros újra összeállt egy 13 darabos kapszulakollekció erejéig a Byronesque vintage divat archívum felkérésére, miután az elmúlt években más divatházaknak dolgoztak. „Az emberek valami jelentőségteljesre vágynak. Ez egy új, elégedetlen generáció egyenruhája.” fogalmazott a Byronesque egyik alapítója. Mondhatni, a Vexed Generation felélesztése már szükségszerű volt, amely a közelmúlt megosztó politikai és társadalmi folyamataival szembe fordulva, a divattervezés eszközeivel nyilvánít véleményt.

Annak ellenére, hogy egyikük sem volt szakképzett tervező, a duó egy londoni pincében megalkotta első kollekcióját, amely 1995-ben debütált. A Vexed Generation a futurisztikus formák és az avantgárd design találkozásaként született. A szokatlan, militáris és utópisztikus esztétikán túl a funkcionalitás szerepe sem elhanyagolható: a magasminőségű, hadügyminisztériumtól beszerzett alapanyagokból készült, gerincvédős Vexed Parka védi a testet a rendőrség gumilövedékeivel szemben. A márka védjegyévé vált, maszkkal ellátott kapucnik pedig elrejtik viselőjük arcát a térfigyelő kamerák szeme elől. Habár a Vexed Generation egy borús, elidegenedett világot vizionál, a ruhák által hordozott alkotói üzenet elsősorban mégsem az ellenállásra, hanem a párbeszéd és vita elindítására irányul.

A kapszula kollekció szintén azokkal a darabokkal dolgozik, amelyek a legtisztábban fejezik ki Hunter és Thrope felfogását a diszkurzív designról. Az eltelt huszonöt év új megvilágításba helyezte a Vexed Generation tevékenységét. Nem csak a ruhák formavilága és a politizálás köszön vissza a mainstream divatból. A feszültség, félelem amelyek eredetileg inspirálták a tervezőket, szintén hangsúlyos elemei lettek a korszellemnek.

Ami a jövőt illeti, a Vexed Generation tervezői optimisták: „A jelen fiatal generációi változtatni akarnak, és tesznek is érte. Mi ennek a részesei leszünk, ruháink vagy más tervezői munkánk által.” fogalmaztak az i-D Magazinnak. A mindenkori kérdésre pedig, hogy a divat képes-e megváltoztatni a világot, a Vexed Generation válasza egyértelműen igen.

 

Mayer Zsófia