Kiterjesztett Valóság

 1. Szerezd be a magazint,
 2. Töltsd le a Layar ingyenes alkalmazást Android és iOS készülékre,
 3. Indítsd el a programot és tartasd az AR logóval ellátott oldalak elé!
 4. Élvezd az interaktív online tartalmat!

 

A kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése, melyet okostelefon és táblagép segítségével tudsz elérni. Neked csak annyi a teendőd, hogy letöltöd az alkalmazást és a magazin AR logóval jelölt oldalait beolvasod az alkalmazás segítségével, ezzel eléred a kapcsolódó online tartalmat. A telefon, vagy táblagép kijelzőjére kivetítjük a plusz online tartalmat – ezért kiterjesztett valóság a funkció neve – amely folyamatosan megújul, minden héten más és más tartalmat megjelenítve! Figyelem: a funkció eléréséhez aktív mobilnet, vagy wifi kapcsolat szükséges

 

Mit jelent a kiterjesztett valóság, az AR?

A kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése, amely okostelefon és táblagép segítségével érhető el. A valós környezetnek az okostelefon vagy a táblagép kamerája által közvetített képére  plusz információk helyezhetők el az AR segítségével. Ez szinte bármilyen típusú online tartalom – kép, videó, gif, 3D modell – lehet, és számos kreatív lehetőséget kínál, mint például egy webshop elérését.

Minden technológiai fejlesztés akkor lesz igazán sikeres és elfogadott, ha a felhasználó a mindennapi életben is használja. Nem arra keresi a választ, hogy „mi ez, és mire jó?”, hanem magától értetőden használja, és azt kérdezi, más miért nem teszi ugyanezt?

Melyek  az általános reakciók az életünket megváltoztató technológiai újításokra, innovációkra?

Szinte mindig az alábbiak:

 1. Ez mi, soha nem hallottam róla?
 2. Már hallottam róla, de nem értem mi ez.
 3. Már hallottam róla, de nem látom mire jó/miért hasznos.
 4. Látom, hogyan lenne hasznos másoknak, de nekem haszontalan.
 5. Használom, de számomra csak szórakozás/játék.
 6. Számomra hasznos.
 7. Rendszeresen használom.
 8. Nélkülözhetetlen.
 9. Más miért nem használja?

Néhány jellemző példa:

 • Okostelefon – a többség a 6. és 7. pontnál tart.
 • Okos óra – a többség a 2. és 3. pontnál tart.
 • Elektromos autó – a többség a 3. és 4. pontnál tart.
(forrás: kottke.org)

Az Artlocator magazin célja, hogy az olvasóik (felhasználók) a 6. és 7. pontban leírtak szerint viszonyuljanak az AR technológiához!

 

Hogyan használja az artlocator magazin az AR tartalmat?

Az artlocator a nyomtatott média felé terjeszkedik, és ehhez különleges megoldást használ. Az alapítók az INTERAKTÍV PRINT fogalmát szeretnék elterjeszteni, és hozzáférhetővé tenni a mindennapi életben.

Az Artlocator hisz abban, hogy a digitális integráció a nyomtatott média továbbfejlesztésének következő állomása. A print kiadványok értékközvetítő ereje nem változik, az abban található igényes és egyedi tartalom értékálló, ezért az online és az offline felületek kombinációja egészen újszerű és igen látványos kommunikációs lehetőséget kínál. A nyomtatott kiadványt a szoftver külön grafikai marker használata nélkül olvassa be, s megjeleníti az okoseszköz képernyőjén a kapcsolódó online információt. Az AR tartalom könnyedén változtatható, és akár egy éppen futó reklámkampány alatt is hozzáigazítható a felhasználói szokásokhoz, elvárásokhoz! A nyomtatott kiadvány önállóan is értelmezhető és élvezhető, a kiterjesztett valóság funkcióval pedig további releváns tartalom, hirdetés jeleníthető meg, amely csak és kizárólag így érhető el, más csatornákon nem hozzáférhető.

 

Hogyan jelenik meg az AR tartalom az Artlocator magazinban?

Egy-egy művész vagy intézmény bemutatásnál az AR segítségével olyan fontos kiegészítő információk jeleníthetők meg, mint a portfóliója, térképes navigáció a műteremhez, vagy a galériához, a közvetlen e-mail- és telefonkapcsolat, az aktuális események és kiállítási időpontok és helyszínek, vagy akár egy intézmény belső térképe!

Támogatott tartalom esetében egy adott termék megvásárlásának lehetőségét biztosíthatja az AR tartalom. Egy szerkesztőségi divatanyag fotóit beolvasva nem csupán az adott tervező honlapjára juthatunk el közvetlenül, de speciális, csak ezen a felületen elérhető információkhoz juthatunk, vásárlási akciókat használhatunk ki, kupont válthatunk be.