Rólunk

Az Artlocator alkalmazás

Az alig egy éve indított, ingyenesen letölthető mobil alkalmazás budapesti galériákról, alkotóközösségekről, múzeumokról és jelentősebb képzőművészeti eseményekről tájékoztat könnyen böngészhető formában. Az alkalmazás amellett, hogy naprakész praktikus információkat szolgáltat az aktuális programkínálatról, egyfajta online iránytűként segíti az eligazodást: megismertet a városban alkotó művészekkel, első kézből való háttérinformációkkal lát el, s folyamatosan frissülő ajánlói megkönnyítik a választást a zavarbaejtően gazdag kínálatból. Az alkalmazás elérte a korlátait, s éppen egy fejlesztési fázison van túl, amelynek a lényege a technikai háttér újraépítése, egy saját szoftveres környezet létrehozása, amely a korábbinál jóval nagyobb rugalmasságot kínál.  A korábbi tartalom – a kiállítóterek, galériák felsorolása – mellett az aktuális események listája, illetve a szubjektív ajánlók továbbra is külön menüpontként szerepelnek, sőt ezek száma folyamatosan bővül.

Letöltés:

iOS

Artlocator App iOS

Artlocator App iOS

Android

Artlocator App Android

Artlocator App Android

 

Az Artlocator magazin

Az Artlocator  magazin tartalmi gerincét a kortárs vizuális kultúra adja, de a divat, a dizájn, a tárgykultúra, a zene és a gasztronómia is megjelenik, mindez az adott területek szakértőinek bevonásával, közreműködésével. Az Artlocator magazin célja az ismeretterjesztés és a kultúraközvetítés, missziója, hogy ezt a zártnak és elszigeteltnek tűnő területet, művészeti szcénát 21. századi eszközök segítségével mutassa be a szakma és a nagyközönség számára, s egyfajta iránytűként működve segítse az eligazodást a kortárs vizuális kultúra útvesztőjében online és offline módon egyaránt.

A magazin félévente tematikus lapszámokkal jelentkezik AR tartalommal kiegészítve. A logóval jelzett oldalakat az olvasó a Layar applikáció segítsévével egy okostelefon vagy táblagép kamerájával beolvassa, a kijelzőn pedig a nyomtatott kiadványhoz kapcsolódó, folyamatosan frissített online AR tartalom jelenik meg.  A print kiadvány önállóan is értelmezhető és élvezhető, a kiterjesztett valóság funkcióval az olvasó további, az internteten közvetlenül nem elérhető, tehát adott esetben exkluzív tartalomhoz jut, amely tetszőlegesen módosítható, így egy cikk vagy hirdetés a megjelenés után akár 3 hónappal is aktuális lehet.

Terjesztési pontok!

 

A magazin újdonságot jelent a piacon, hiszen a nyomtatott tartalmat AR (kiterjesztett valóság) kontent egészíti ki, amely kivételes befogadói élményt kínál. A jelzett oldalakon plusz felületek is helyet kaptak, így például a goth szubkultúrát körbejáró cikk mellett annak jellegzetes zenei világába is belehallgathat az olvasó, a hazai divattervezők legfrissebb kollekcióit nem csupán printen, de online is lapozgathatja, s jó néhány galéria kiállításairól naprakész információkhoz juthat.

 

Mit jelent a kiterjesztett valóság, az AR?

A kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése, amely okostelefon és táblagép segítségével érhető el. A valós környezetnek az okostelefon vagy a táblagép kamerája által közvetített képére  plusz információk helyezhetők el az AR segítségével. Ez szinte bármilyen típusú online tartalom – kép, videó, gif, 3D modell – lehet, és számos kreatív lehetőséget kínál, mint például egy webshop elérését.

Minden technológiai fejlesztés akkor lesz igazán sikeres és elfogadott, ha a felhasználó a mindennapi életben is használja. Nem arra keresi a választ, hogy „mi ez, és mire jó?”, hanem magától értetőden használja, és azt kérdezi, más miért nem teszi ugyanezt?

Melyek  az általános reakciók az életünket megváltoztató technológiai újításokra, innovációkra?

Szinte mindig az alábbiak:

 1. Ez mi, soha nem hallottam róla?
 2. Már hallottam róla, de nem értem mi ez.
 3. Már hallottam róla, de nem látom mire jó/miért hasznos.
 4. Látom, hogyan lenne hasznos másoknak, de nekem haszontalan.
 5. Használom, de számomra csak szórakozás/játék.
 6. Számomra hasznos.
 7. Rendszeresen használom.
 8. Nélkülözhetetlen.
 9. Más miért nem használja?

Néhány jellemző példa:

 • Okostelefon – a többség a 6. és 7. pontnál tart.
 • Okos óra – a többség a 2. és 3. pontnál tart.
 • Elektromos autó – a többség a 3. és 4. pontnál tart.
(forrás: kottke.org)

Az Artlocator magazin célja, hogy az olvasóik (felhasználók) a 6. és 7. pontban leírtak szerint viszonyuljanak az AR technológiához!

 

Hogyan használja az artlocator magazin az AR tartalmat?

Az artlocator a nyomtatott média felé terjeszkedik, és ehhez különleges megoldást használ. Az alapítók az INTERAKTÍV PRINT fogalmát szeretnék elterjeszteni, és hozzáférhetővé tenni a mindennapi életben.

Az Artlocator hisz abban, hogy a digitális integráció a nyomtatott média továbbfejlesztésének következő állomása. A print kiadványok értékközvetítő ereje nem változik, az abban található igényes és egyedi tartalom értékálló, ezért az online és az offline felületek kombinációja egészen újszerű és igen látványos kommunikációs lehetőséget kínál. A nyomtatott kiadványt a szoftver külön grafikai marker használata nélkül olvassa be, s megjeleníti az okoseszköz képernyőjén a kapcsolódó online információt. Az AR tartalom könnyedén változtatható, és akár egy éppen futó reklámkampány alatt is hozzáigazítható a felhasználói szokásokhoz, elvárásokhoz! A nyomtatott kiadvány önállóan is értelmezhető és élvezhető, a kiterjesztett valóság funkcióval pedig további releváns tartalom, hirdetés jeleníthető meg, amely csak és kizárólag így érhető el, más csatornákon nem hozzáférhető.

 

Hogyan jelenik meg az AR tartalom az Artlocator magazinban?

Egy-egy művész vagy intézmény bemutatásnál az AR segítségével olyan fontos kiegészítő információk jeleníthetők meg, mint a portfóliója, térképes navigáció a műteremhez, vagy a galériához, a közvetlen e-mail- és telefonkapcsolat, az aktuális események és kiállítási időpontok és helyszínek, vagy akár egy intézmény belső térképe!

Támogatott tartalom esetében egy adott termék megvásárlásának lehetőségét biztosíthatja az AR tartalom. Egy szerkesztőségi divatanyag fotóit beolvasva nem csupán az adott tervező honlapjára juthatunk el közvetlenül, de speciális, csak ezen a felületen elérhető információkhoz juthatunk, vásárlási akciókat használhatunk ki, kupont válthatunk be.